Select Page
Bryant Middle School

Boundary Changes Letter 2018

In order to ensure that every student in the Dearborn Schools receives a quality education in a safe learning environment, we must always look at school populations. When student enrollment exceeds a school’s capacity there is a considerable burden placed on the entire school community. We are finding ourselves in this situation as the enrollment at Dearborn High and Fordson High currently exceed their capacity, and with the projected enrollment on the upswing, we will be seeing a greater strain on our schools.

Although we are converting space into usable classrooms and completing an addition at Dearborn High, we have to redraw the boundaries in order to keep the schools as close to capacity as possible. Overcrowded schools do not present ideal safety or learning conditions. In addition, Edsel Ford High School has a capacity that needs to be filled. The district will be looking into infrastructure possibilities for more long-term solutions but we have an obligation to all Dearborn residents to use our resources wisely.

After hosting ten community forums and several committee meetings, district administrators discussed parent feedback received at the forums and created Proposal 5A. The Board of Education approved this new proposal to reduce enrollment numbers at Dearborn High and Fordson High. The changes will begin with the current 8th-grade class and the real impact will be evident over the next three years as we do not want to disrupt the high school experience for students that have already begun 9th grade. The affected students reside in the following areas:

  • All students who reside west of Greenfield Rd. and east of Evergreen Rd. will attend Edsel Ford High School beginning the 2018-19 school year. This will impact students who attend Woodworth and Smith Middle Schools.
  • All students who reside in the Unis Middle School boundary will attend Fordson High School.
  • All students who reside in the O.L. Smith Middle School boundary will attend Edsel Ford High School, with the exception of students who reside in the River Oaks boundary – those students will remain at Dearborn High.

It is always difficult to change school boundaries because we realize that families move into neighborhoods with the belief that their schools come with their homes.  We are blessed to be in a district that continues to grow and owe that in large part to our teachers, administrators, support staff and our families. Unfortunately, with the growth we are experiencing, we no longer can promise that school boundaries won’t change. What we can promise is that we will always strive to fulfill our mission to make students first and provide the best possible education to all our students.

Sincerely
Glenn M. Maleyko, Ph.D., Superintendent-Director

Ibrahim Mashhour, Director of Student Services

          مكتب المدير العام

لضمان حصول كل طالب من طلاب مدارس ديربورن الرسمية على التعليم الأمثل في بيئة آمنة يجب علينا دائماً مراقبة عدد الطلاب في المدرسة .  عندما يتخطى عدد الطلاب المسجلين سعة المدرسة يعاني المجتمع المدرسي ككل من عبء ملحوظ. و للأسف نجد أنفسنا نعاني من هذا العبئ في ثانويتي  ديربورن هاي و فوردسن. تعاني هاتين الثانويتين حالياً من الاكتظاظ ومع مراعاة نسبة التسجيل المتوقعة مستقبلاً سوف تزداد الضغوط على مدارسنا.

و على الرغم من أننا نقوم بتحويل مساحة من الأراضي المحيطة بالمدارس إلى فصول دراسية قابلة للاستخدام و إتمام التوسع في ثانوية ديربورن هاي، ما زال علينا إعادة رسم الحدود المدرسية من أجل الحفاظ قدر الإمكان على عدد طلاب مقبول في جميع المدارس. لا تعكس المدارس المكتظة بالطلاب بيئة آمنة مثالية و لا ظروف تعليمية مثالية أيضاً. بالإضافة إلى ذلك،  يوجد في ثانوية ادسل فورد شواغر لابد من ملئها. سيقوم القطاع التعليمي بالبحث في إمكانيات الاستفادة من البنى التحتية لإيجاد المزيد من الحلول طويلة الأجل ، لكننا ملتزمون تجاه جميع سكان ديربورن باستخدام مواردنا بحكمة.

بعد عقد عشرة منتديات للاجتماع بأفراد المجتمع وعدة اجتماعات للجنة المعنية بالأمر، قام  مدراء القطاع التعليمي بمناقشة آراء الأهالي الواردة في المنتديات وإيجاد الاقتراح ٥ أ. صادق مجلس الإدارة التعليمي على هذا الاقتراح الجديد الذي يقضي بتخفيض عدد الطلاب المسجلين في ثانويتي ديربورن هاي و فوردسن. ستبدأ التغييرات بالصف الثامن الحالي ولكن سوف يتضح التأثير الحقيقي لهذا القرار خلال السنوات الثلاث القادمة حيث أننا لا نريد تعطيل سير العملية التعليمية و تجربة المدرسة الثانوية للطلاب الذين بدأوا الصف التاسع بالفعل.

يشمل هذا القرار الطلاب المقيمين في المناطق التالية:

❏       تسجيل و انتقال جميع الطلاب الذين يقيمون غرب طريق جرينفيلد وشرق طريق ايفرجرين في ثانوية ادسل فورد بدأً من العام الدراسي 2018-2019 .  سيؤثر هذا القرار على طلاب إعداديتي وود ورث و سميث.

❏       تسجيل جميع الطلاب الذين يقيمون ضمن حدود إعدادية يونس في ثانوية فوردسون.

❏       تسجيل جميع الطلاب المقيمين ضمن حدود إعدادية سميث  في ثانوية أدسل فورد باستثناء الطلاب المقيمين ضمن حدود ابتدائية ريفر أوكس سيبقى هؤلاء الطلاب تابعين لثانوية ديربورن هاي.

من الصعب دائمًا تغيير حدود المدارس لأننا ندرك أن العائلات تنتقل إلى الأحياء السكنية مع الاعتقاد بأن مدارسها تأتي مع منازلها.  لحسن الحظ أننا ننتمي لمنطقة تستمر في النمو وتدين في جزء كبير من هذا النمو للمدرسين و الإداريين و الكادر الوظيفي الداعم و بالطبع لأهالينا الكرام. لكن للأسف ، مع النمو الذي نعيشه اليوم ، لم نعد نستطيع أن نعد باستحالة تغيير الحدود المدرسية. كل ما يمكننا أن نعد به هو أننا سوف نسعى دائمًا لتحقيق مهمتنا في وضع الطلاب في المقام الأول وتوفير أفضل تعليم ممكن لهم جميعاً.

مع كل التقدير

          د. جلين مليكو                                                                      السيد إبراهيم مشهور

المدير العام                                                                   مدير قسم خدمات وشؤون الطلاب

 

Boundary Changes Letter 2018